Berichten rond De Mol 2020 die niet thuishoren in de andere forumcategorieën
Gebruikersavatar

Tyflopontika18 apr 2020, 17:51

 112  Philip
Een kandidaat weet van zichzelf dat hij de mol niet is, dus de kans dat hij niet op zijn eigen proef gaat stemmen is groter dan bij de andere kandidaten. Enkele voorbeelden, met in het achterhoofd dat ik Jolien of Alina verdenk:

Aflevering 1: Dorien haar keuze is mensenkennis (3p), oriëntatie (3p), logisch denken (2p) of vrije speler (1p). Als Jolien of Alina de mol blijkt, was Dorien bij deze vraag wiskundig benadeeld. Gilles is ook benadeeld, want hij heeft 3 evenwaardige keuzes, en weinigen zullen op hem (1p) hebben gestemd. Mogelijk heeft Dorien zich hier gered omdat Gilles op de parachute heeft gestemd, en Dorien op de Solo-X als vervoersmiddel.
Aflevering 2: Bruno valt af. Bruno zet in op de taart, wat normaal is want al zijn keuzes omvatten 2 personen. Maar de kans dat bv Laure op de taart stemt is klein, want dan verdenkt ze gewoon Alina (1p). Dan kan Laure beter op de volksdans stemmen, deze omvat Bruno, Jolien en Salim (3p).
Aflevering 3: Hier worden veel vragen getoond (bos/bib, arch/feta, prec/stab, # hartslagen), maar mogelijke vragen die niet worden getoond: "In welke boot zat de mol?" en "Is de mol een man of vrouw?". Els zat in de blauwe boot met Jolien en Alina, dus die vraag kan nadelig zijn. En op dat moment zijn er nog 3 mannen en 5 vrouwen. Dus Els had de keuze uit 3 mannen en 4 vrouwen, terwijl bv Christian de keuze had uit 2 mannen en 5 vrouwen. Dus ook als je hetzelfde geslacht hebt als de mol, ben je benadeeld.
Aflevering 4: Laure valt af. Als Laure heeft gegokt op Dorien omdat ze voor de pasvragen ging, is "Sprong de mol?" sowieso verkeerd want Salim is ook weg, de fitness/restaurant vraag ook als Jolien of Alina de mol is, en de verrekijker ook. Hier spelen de pasvragen wel een grote rol. En als Jolien of Alina de mol is, had ze bijna 50% kans om af te vallen.
Aflevering 5: Salim valt af bij het vuurwerk. Bij de vraag "Maakte het duo van de mol een goede foto van Willy Sommers?" is Salim benadeeld als Jolien de mol is. Hij heeft 1 kans op 5 en de rest 2 kansen op 5, dus zij kunnen een gerichte gok wagen. Hij zat ook in de auto en niet in de toren, als dat ook een vraag zou geweest zijn, net als Jolien en Alina.
Aflevering 6: Dorien valt af. De kans dat zij op "Welke kleur had de ballon van de mol?" blauw heeft geantwoord is 2/4. Bij Christian en Jolien had groen als antwoord de grootste kans. Dorien had wel goed gescoord in aflevering 5, want had beter dan Salim en Christian/Jolien/Bart. Dit kan zeggen dat de mol niet verkenner Christian is en/of geen fotograaf was en/of niet in een auto zat en/of niet in autotrio Christian/Alina/Dorien?

Dus veel gemeenschappelijk hebben met de mol, kan nadelig zijn.
Alina en Jolien werken veel samen, hebben hetzelfde geslacht en zijn allebei nog niet afgevallen. Is geen van beide de mol? Of weet de ene dat de andere de mol is?
Gebruikersavatar

Kite18 apr 2020, 18:52

 87
Maar als je met de mol in dezelfde opdracht zit, kan je deze duidelijker in het oog houden, en zien hoe deze reageert.
Als je niet bij de mol zit, of in een kleine groep als er ook een grote groep is (bvb. bij de minotaurus, toen Dorien en Els apart zaten), is het moeilijker om zeker te weten wat er gebeurt is. Uiteraard vertellen de kandidaten elkaar wat er precies gebeurt is, maar kleine dingen, of cruciale dingen, kunnen ofwel over het hoofd worden gezien, of met voorbedachte rade weggelaten worden.
Als ik als enige een overduidelijke mollenactie heb gezien, ga ik deze niet aan iemand anders doorvertellen.
Gebruikersavatar

Jimmy19 apr 2020, 13:26

 160  Sven
Mooi gevonden! Maar er zit volgens mij een denkfoutje in: het maakt helemaal niks uit hoeveel je gemeenschappelijk hebt met de mol, maar het maakt wel uit hoeveel gemeenschappelijk je hebt met iedereen van de groep. Jouw redenering zou enkel maar kloppen als de andere kandidaten ook weten dat jij weet dat je de mol niet bent, wat niet zo is natuurlijk.

Ik zal het met 2 voorbeelden aantonen, beide voor een groep van 6 kandidaten:

Vraag met 3 groepjes van 2
kandidaat 1 zit in groep A: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord B of C, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 2 zit in groep A: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord B of C, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 3 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord A of C, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 4 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord A of C, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 5 zit in groep C: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord A of B, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 6 zit in groep C: kans op goed antwoord is 2 op 5 (want kiest antwoord A of B, dus heeft 2 kandidaten uit 5 geselecteerd)

Bij gelijke groepen maakt de kans dus niet uit, óók al heb je meer gemeenschappelijk met de mol

Vraag met groepje van 2 + groepje van 4
kandidaat 1 zit in groep A: kans op goed antwoord is 4 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 4 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 2 zit in groep A: kans op goed antwoord is 4 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 4 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 3 zit in groep B: kans op goed antwoord is 3 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 3 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 4 zit in groep B: kans op goed antwoord is 3 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 3 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 5 zit in groep B: kans op goed antwoord is 3 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 3 kandidaten uit 5 geselecteerd)
kandidaat 6 zit in groep B: kans op goed antwoord is 3 op 5 (want kiest voor antwoord B, dus heeft 3 kandidaten uit 5 geselecteerd)

Kandidaat 1 en 2 hebben hier duidelijk een voordeel, maar niet omdat zij weinig gemeenschappelijk hebben met de mol, maar weinig gemeenschappelijk tegenover iedereen.

Dit maakt het ook interessanter, want als kandidaat kan je er veel voordeel uit halen. Je kan als kandidaat er steeds voor zorgen dat je in minderheidsgroepen terecht komt. Wanneer GDC dus vraagt “ik heb 2 vrijwilligers nodig” dan is het statistisch interessant om in die groep van 2 terecht te komen.

Dit geldt natuurlijk enkel zolang je de vragen over iedereen wil spreiden op basis van de meest waarschijnlijke antwoorden (absoluut de beste techniek voor de eerste eliminaties). Uiteindelijk ga je toch 100% op 1 mol moeten inzetten om in de finale te geraken (al kan dat best pas laat zijn, omdat het onwaarschijnlijk is dat iedereen op de juiste mol zit)
Gebruikersavatar

Tyflopontika19 apr 2020, 14:27

 112  Philip
De gemeenschappelijkheid moet nog toegevoegd worden. Stel jij bent kandidaat 1 en zit in dezelfde groep als de mol (kandidaat 2):

Vraag met 3 groepjes van 2:
kandidaat 1 (= jij) zit in groep A: kans op goed antwoord is 1 op 5
kandidaat 2 (= de mol) zit in groep A: kans op goed antwoord is 5 op 5
kandidaat 3 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 4 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 5 zit in groep C: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 6 zit in groep C: kans op goed antwoord is 2 op 5

Vraag met groepje van 2 + groepje van 4:
kandidaat 1 (= jij) zit in groep A: kans op goed antwoord is 1 op 5
kandidaat 2 (= de mol) zit in groep A: kans op goed antwoord is 5 op 5
kandidaat 3 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 4 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 5 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5
kandidaat 6 zit in groep B: kans op goed antwoord is 2 op 5

Het is inderdaad een voordeel om in een minderheidsgroep te zitten, dan heb je meer kans op een goed antwoord. Tenzij je bij de mol zit, dan ben je juist benadeeld.
Gebruikersavatar

Tyflopontika20 mei 2020, 17:57

 112  Philip
Een evaluatie van de correlatietheorie, om te kijken wat we moeten meepakken of weggooien.
Tyflopontika schreef:Dus veel gemeenschappelijk hebben met de mol, kan nadelig zijn.
Alina en Jolien werken veel samen, hebben hetzelfde geslacht en zijn allebei nog niet afgevallen. Is geen van beide de mol? Of weet de ene dat de andere de mol is?
De tweede optie bleek de juiste. De mol kan je hieruit niet afleiden, maar vanuit de Alinatunnel kan je hier wel afleiden dat Jolien snel op Alina zat.

De afleveringen:
Aflevering 1:
Gilles gaat vol voor Bart. Hij zei bij de eliminatie dat hij verwacht dat de mol nog low profile is en op een positie zit waar hij de touwtjes in handen kan nemen zonder op te vallen. Daarmee bedoelde hij dus de kajak. Weinigen zullen kajak gokken, en ook oriëntatieopdracht, man, … echt alles is fout. Gilles wist sowieso niet dat hij 0/20 had, anders had hij geweten dat zijn cadeautje in Vilvoorde niet voor de winnaar was, maar voor de mol.
Aflevering 2:
Wat de Alinatunnelisten al wisten: Bruno zat op Laure. Hij gokt (correct) op de taart en valt af, dus zat op Laure. Maar hij antwoordt dus ook dat de mol aan de doos van Pandora zat, een risicoantwoord en niemand anders zit op Jolien of Laure. En in Vradeto is hij slachtoffer van ongewilde mollaboratie: Bruno gokt op “Griekse Goden en Sisyphus”, en alvast 4 kandidaten gokken op “Mol beklom de trappen niet”. Het kan handig zijn om zelf verdacht te zijn, behalve als je bij de mol vertoeft want dan geef je ongewild de anderen een juist antwoord cadeau.
Aflevering 3:
Els zat in de blauwe boot van de mol en is een vrouw, maar voor de rest had ze niet veel gemeen met de mol. Ze ging vol voor Salim (precisie, feta, man zijn fout). Toch moet Bart hier ook slecht scoren met Christian (rood, precisie, feta, man) en Christian ook wel met Bart (rood, precisie, man). Jolien correleert stevig (blauw, stabiliteit, archeologie, vrouw), dus vroeg op de mol zitten was geen overbodige luxe voor haar.
Aflevering 4: Salim 4 pasvragen, Dorien 4 pasvragen, Bart 2 pasvragen, Alina mol, Jolien zit al op Alina. Laure, Christian én Alina deden de muziekopdracht, fitnessopdracht en sprongen uit het vliegtuig. Dus volgens mij was dit een tweestrijd tussen Laure en Christian. Blijkbaar kruipt Bart hier door het oog van de naald, wat ik wel opmerkelijk vind als hij voor Christian ging (muziek, fitness en sprong waren correct). Laure gaat voor Bart/Salim (golf, restaurant/fitness?, man, sprong niet). Christian gaat voor Bart (golf, restaurant, man, sprong niet), dus zal ook niet goed scoren.
Aflevering 5: Jolien zet in op Alina. Dorien en Christian scoren redelijk, want hebben 2 groene schermen. Christian (en Dorien ?) gaan voor Bart (fotograaf, autotrio, verkeerstoren, man). Bart gaat voor Christian (verkeerstoren, man). Salim gaat voor “zowat iedereen” (vooral Bart en Dorien). De laatste 5 vragen waren individuele vragen, dus haalt Bart 5/5 en Salim waarschijnlijk 1/5.
Aflevering 6: Bart en Jolien zitten op Alina. Dorien en Christian gaan allebei voor Bart, maar Christian trekt aan het langste (snelste?) eind.
Aflevering 7: Een tweestrijd tussen Christian en Bart, die Bart met voorsprong zal winnen want die zit op Alina. Maar wat als Jolien geen vrijstelling had en effectief op Christian zou inzetten? Jolien gaat wel gokken op boodschappen en Christian op boodschapper, en allebei op man. Maar wat met de overige 18 vragen?
Aflevering 8: Bart en Jolien zitten allebei juist, maar de vragen gaan over alle afleveringen. Jolien heeft Alina al lang in het vizier, heeft haar molboekje goed gebruikt en mollaboreerde veel, zodat ze 30/30 haalt.

Correlatietheorie:
=> Startpunten: 1) De afvaller is de kandidaat die het slechtst heeft gescoord op de eliminatietest. 2) Een kandidaat kan zichzelf uitsluiten als mol, waardoor de kans kleiner is (t.o.v. andere kandidaten) dat hij voor zijn eigen antwoord zal kiezen.
=> Gevolg: Als een kandidaat in hetzelfde antwoord zit als de mol, heeft hij minder kans op een juist antwoord.
=> Doel: De molgehaltes van iedereen bepalen, aan de hand van zijn overeenkomsten met de afvaller.
=> Nut: Hulpmiddel bij de eerste afleveringen. Het kan een extra puzzelstuk zijn in combinatie met andere theorieën, zoals de verdenkingen en Mollaboratie.

Stellingen:
=> Als kandidaat kan je de eerste afleveringen best spreiden. Niet alleen op uw antwoorden, maar ook met wie je samenwerkt.
=> De uitspraak “Keep your friends close and your enemies closer” gaat niet op in De Mol, want kan dodelijk zijn. Mollaboreren is pas interessant als je zeker weet wie de mol is.
=> Zelf verdacht zijn is meestal nuttig, maar dat mes snijdt langs twee kanten. In aflevering 2 vindt iedereen Bruno verdacht, waardoor hij bij Vradeto een correct antwoord cadeau geeft. De naam Jolien hoor ik nergens vallen als verdachte, maar zij mollaboreert veel en dan is het goed als je niet verdacht bent.
=> In een minderheidsgroep zitten kan voordelig zijn voor een juist antwoord, maar is gevaarlijk als je dit groepje deelt met de mol.
=> “Is de mol een man of vrouw?”-vraag: veel kandidaten hebben een man als hoofdverdachte, dus deze vraag maakte niet het verschil.
=> Deze theorie gaat niet enkel op als je mathematisch de beste keuze maakt, maar ook als je 100% voor je hoofdverdachte gaat. Maar als iedereen op dezelfde mol zit, gaat deze theorie niet op.

Cijfers:
=> Bij een poging om dit in getallen te gieten (adhv 2 tot 6 vragen per aflevering), scoren Alina, Salim en Jolien hoog. Alina blijft altijd in de top-2 van de tussenstand.

Afbeelding

=> Een overzicht van de correlaties met Alina. De afvallers zijn omkaderd, de verdachte van de afvallers zijn in het blauw. Als je hoofdverdachte weinig gemeenschappelijk heeft met de mol, scoor je uiteraard slecht.

Afbeelding