Berichten rond De Mol 2021 die niet thuishoren in de andere forumcategorieën
Gebruikersavatar

jarne.april07 apr 2021, 16:28

 16  Jasmien
Tyflopontika schreef: 30 mar 2021, 22:51
Na 3 eliminaties is dit mijn rangschikking qua molgehalte:
1. Philip, 2. Samina, 3. Lennart, 4. Sven, 5. Noah, 6. Jasmien, 7. Annelotte, 8. Katrien

Laat deze laatste 3 nu net mijn huidige verdachten zijn. De rest heb ik op basis van gedragingen, wilskracht om iets te doen slagen of ronduit slechte positiekeuze's in opdrachten geschrapt (gevaarlijk maar na 3 afleveringen kan je wel al trends opmerken, Bart was vorig jaar nooit, never de mol, klassiek voorbeeld van die hard speler / winnaar).

Over de vragen, ik dacht dat de laatste vraag van elke test 'Wie is de mol?' is? Kan iemand dit bevestigen of weerleggen?
Gebruikersavatar

Tyflopontika08 apr 2021, 00:44

 109  Samina
Ik denk dat "Wie is de mol?" altijd de laatste vraag is, maar die vraag is niet bruikbaar voor deze theorie omdat iedereen hierop evenveel kans heeft. Sommige vragen zijn nuttiger dan andere:
Niet-bruikbare vragen: bv "Wie is de mol?", "Met wie vormde de mol een duo?
-> Want bij deze vragen heeft iedereen evenveel kans.
Bruikbare vragen: bv "Wat is het geslacht van de mol?", "Had de mol zijn armen gekruist bij de groepsfoto?"
-> Want een kandidaat zal minder snel op zijn eigen antwoord gokken omdat hij zichzelf kan uitsluiten als mol
Goeie vragen: bv "In welke linie zat de mol?", "Welke opdracht deed de mol bij de wijnopdracht?"
-> Want er kunnen meerdere vragen zijn over de opdrachten
Betere vragen: bv "Hoeveel thema's vond het duo van de mol in de koekoekswinkel?", "Is de domino-opdracht van de mol gelukt?"
-> Bovenstaande reden + de duopartner van de mol hangt als enige met alle duovragen vast aan de mol
Beste vragen: bv "Als hoeveelste stond de mol op de ton bij de knuffelduo's?", "Welke opdracht kreeg de mol bij de dominostenen?"
-> Bovenstaande redenen + gokken op uw eigen duo is wiskundig minder interessant dan alle andere duo's
Gebruikersavatar

martin.janssen08 apr 2021, 21:22

 74  Lennart
De vraag "met wie vormde de mol een duo in opdracht x" zie je in de NL versie van DE MOL ook steevast en is een doorn in mijn oog. Waarom twee keer dezelfde vraag stellen namelijk "wie is de mol". Vraag in plaats hiervan: in welk duo zat de mol.
Hoe meer vragen waarbij de antwoorden correct zijn voor meerdere kandidaten, des te meer kans dat een kandidaat die op de verkeerde mol zit toch door gaat.
Gebruikersavatar

Mollenjager-DT08 apr 2021, 23:38

 642  Jasmien
@martin.janssen Als je wil dat degene die echt juist zitten doorgaan, is dat toch net een goede vraag?
Gebruikersavatar

Tyflopontika12 apr 2021, 19:26

 109  Samina
Dat zijn inderdaad dezelfde vragen, net als "Wat is de postcode van de mol?". Alleen moet je hier wat meer kennis hebben of geïnformeerd zijn.

In aflevering 4 waren Samina, Philip en Annelotte het meest verdacht:

Afbeelding

In de totale stand is Samina de nieuwe hoofdverdachte: 1. Samina, 2. Philip, 3. Sven, 4. Lennart, 5. Annelotte, 6. Jasmien
Gebruikersavatar

Molan12 apr 2021, 19:33

 13  Lennart
Is Samina dan verdacht omdat zij de meeste samenwerkingen heeft met de andere kandidaten? Je zou hier toch ook uit kunnen concluderen dat zij nog net heel hard op zoek is naar wie de mol is en daardoor met zoveel mogelijk mensen in een groepje wil zitten om te kunnen observeren?

Ik zou hier ook letten op wie er specifiek zegt dat die met iemand samen wil... Als bijvoorbeeld Sven zou zeggen dat hij bij Philip wil, kan je daaruit eerder afleiden dat hij hem verdenkt dan op basis van de cijfertjes alleen, lijkt me
Gebruikersavatar

Tyflopontika13 apr 2021, 01:56

 109  Samina
De tabel omvat de overlappende antwoorden tussen de kandidaten.
- Deze aflevering: Samina is vooral verdacht omdat ze keeper is, en Katrien maar 2/6 kans heeft om "Keeper" te antwoorden op de vraag "Was de mol keeper of voetballer?" en 4/6 op "Voetballer". Bij de voetballers is dit 3/6 en 3/6. Welke vragen exact zijn gesteld over het voetbal weten we niet, maar de antwoorden van Katrien zullen/kunnen samenhangen met die van Samina en Philip.
Philip is om dezelfde reden verdacht als Samina, alleen -1 omdat hij geen vrouw is en +1 omdat hij net als Katrien in de tweede stemronde afviel bij de bomproef. Annelotte is ook verdacht omdat zij net als Katrien bingewatcher was.
- Tunnels: Dit geldt niet enkel voor het wiskundig interessantste antwoord, maar ook voor tunnels. Als Samina de mol is, haal je 9/9 bij de Samina-tunnel, 5/9 bij Philip-tunnel en 4/9 bij Katrien-tunnel. Dat zijn tunnels waarbij een kandidaat hoge punten kan scoren. Minder punten haal je dan bij de Jasmien-tunnel (3/9), Lennart-tunnel (3/9), Sven-tunnel (2/9) en Annelotte-tunnel (1/9). Dus als Samina de mol is, hebben Philip en Katrien minder kans om hoge punten te scoren dan bv Annelotte.
- Spreiden: Stel dat Katrien spreidt over 2 kandidaten. Dan zal Katrien zeker "Keeper" antwoorden als ze spreidt over Philip en Samina. Lennart zal "Keeper" antwoorden als hij spreidt over Katrien-Philip, Katrien-Samina of Philip-Samina. Dus bij Lennart is de kans groter dat hij "Keeper" antwoordt dan bij Katrien.
- Afleveringen: In de ene aflevering kan een kandidaat hoge punten scoren omdat zijn wiskundig voordeel/tunnel/spreiding veel punten oplevert, maar in een andere aflevering kan dit tegenvallen wegens andere verdeling in opdrachten.

Voor de correlatietheorie is enkel de kolom van de afvaller (Katrien) belangrijk. De overige getallen geven info over goede en slechte tunnels, waarom bv Jasmien nog niet is afgevallen als Annelotte de mol zou zijn, in welke tunnel Katrien de vorige aflevering zou hebben gezeten , enz.